KlO & PÄLSVÅRD


Klippa klor

Som kaninägare behöver du klippa kaninens klor. Det gör man med hjälp av en såkallad klosax. Den kan du köpa på de flesta ställen som köper djurtillbehör. Det går bra med en sax för katter eller små hundar. En gång i månaden brukar vara lagom att klippa, beroende på om kaninen bor inne eller ute och hur den sliter sina klor.


Hur gör man?

Lättast är att lägga kaninen på rygg i knät med huvudet vid ena armväcket. Tänk på att kaninen kan tycka det är lite läskigt och det är bra att låta dne ligga på rygg och träna inför kloklippning.

Sen får du titta vart kaninens pulpa är. Den lyser rosa inne i klon. Har kaninen mörka klor kan du ta en liten ficklampa och lysa under klon, då brukar man se pulpan. Klipp sen 3-4mm från pulpan så den inte skadas. Det gör ont på kaninen och det blöder en del. Skulle du råka klippa i pulpan är det oftast ingen fara men det är bra att stoppa blödningen med hjälp av blodstopp eller potatismjöl.

Klipp av klon i en lodrät vinkel.

Det kan vara bra att låta någon visa dig första gången om du känner dig osäker. Du kan också få hjälp av din veterinär eller av uppfödare som mig.


Pälsvård

Om kaniner kräver pälsvård beror på vilket pälstyp din kanin har. En normalpälsad kanin behöver sällan borstas så länge den inte fäller kraftigt. Sen är pälsvård ett utmärkt sätt att mysa med din kanin då många kaniner uppskattar att bli borstade.

Långhåriga kaniner kan behöva borstas flera dagar i veckan för att slippa tovor. De bör också sitta på halm som inte fastnar i pälsen på samma sätt som tex spån.


Bada kaninen?

Man ska absolut inte bada kaninen i onödan då de lätt blir nerkylda och kan få lunginflammation. Om de får hygienbesvär i rumpan av tex diarré kan man skölja dem med ljummet vatten i rumpan och sen torka av dem med en handduk. Bada inte hela kaninen.

 


Bild kommer..