KANINER TILLSAMMANS


Det är delade meningar om detta att kaniner vill ha sällskap av artfränder. Vissa anser att de inte behöver det då de inte är flockdjur, utan kolonidjur som lever i egna revir men med artfränder i närheten, andra tycker de ska ha sällskap men att det räcker med att de ser varandra och sen de som tycker de ska sitta tillsammans.

Enligt lag bör/ska man ha minst två kaniner tillsammans, men alla kaniner passar inte ihop utan kräver då två närliggande burar så de har sällskap av varandra men genom galler.Man ska vara medveten om att har man kaniner tillsammans behövs ordentligt med utrymme för att inte hamna i revirkonflikter.


Jag rekomenderar att man försöker få det att funka att ha två kaniner i samma bur. Jag har aldrig varit med om en kanin som inte uppskattat burkompis, även om det kan vara lite trixigt med att få ihop dem i början. Speciellt om de är vuxna vid sammanförandet. Ju yngre desto bättre.


Det bästa är att köpa två jämngamla kaniner eller kullsyskon och sätta ihop. Det handlar då om två honor eller en hona och kastrerad hane. Två hanar slåss i regel tills den ena stupar, även om det finns undatag där två okastrerade hanar bott tillsammans hela livet. Men jag rekomenderar det inte!


Vid sammanförande bör kaninerna flyttas till en neutral plats/bur där ingen av dem varit tidigare. Ge dem gott om plats, gömställen och tid. De kommer sannorlikt att slåss för att göra upp rang. (Gäller främst könsmogna kaniner) Det ser ofta värre ut än vad det är. Genom att ta isär kaninerna för att sen försöka igen triggar du bara slagsmålen ännu mer. Låt dem göra upp. Detta kan ta allt från 10min till flera veckor. Sen får man ha i åtanke att alla kaniner inte funkar med varandra och då får man helt enkelt ha separata burar.


Två kullsystrar kan bli väldigt hetsiga och aggresiva när de går in i könsmognad. Det går i regel över men det kan krävas större utrymme så de kommer ifrån varandra. Ibland tillomed att man delar på dom. Detta är dock inget problem jag stött på själv, men jag vet andra som upplevt problem med detta.


Det allra bästa är dock att ha en hona och en kastrerad hane tillsammans.