Fakta om Dvärgvädur


Historia

Dvärgvädur är en ras som såg dagens ljus i Holland år 1950. Grundaren av rasen heter Adrian de Cock. Den togs fram genom korsningar mellan hermelin och frank vädur. År 1964, efter 14 års avelsarbete var rasen redo att presenteras och upptogs i den holländska kaninstandarden.


Till Sverige kom rasen år 1972 och är därav faktiskt en av våra nyaste raser i utställningsvärden. De är godkända i en mängd olika färger, teckningar och pälstyper och är en mycket populär kaninras.

 

Utseende

Dvärgväduren beskrivs som liten och kompakt och ska ha ett kraftigt huvud med hängande öron som ramar in huvudet likt en hästsko.


Storlek

Deras idealvikt ligger mellan 1,5-1,9kg. De är lättfödda och behöver inte mycket mat. De har lätt att bli överviktiga vilket man bör se upp med som ägare.


Temperament

Dvärgväduren är ofta kärvänlig och nyfiken till sättet. Den uppskattar att få vara med och brukar gå med på det mesta. Bra att lägga på minnet är att vägen till en dvärgvädurs hjärta går via magen eftersom de älskar mat. De brukar sällan vara svårmutade.


Ur Nordisk Kaninstandard

”En typisk dvärgvädur har en kompakt kroppsform. Den ska vara präglad av tung och bred massiv kraftfullhet. Av alla raser har väduren den kortaste kroppen i förhållande till vikten. Den korta kroppen skall ha stor bredd såväl fram som bak”