Fakta färgen Viltgul

A_ bb C_ D_ G_


Viltgul är en vacker men svår färg att avla på för utställning. Det är inte så många som avlar viltgula kaniner om man jämför med andra färger som tex viltgrå kaniner, så ett stort problem är att få tag i bra avelsmaterial till sin avel. Nu på senaste tiden har dock intresset för färgen ökat och vi med viltgula kaniner försöker samarbeta så gott det går för att öka utbudet på kaniner.


Viltgul kanin (A_ bb C_ D_ G_) kan enkelt förklaras som en viltgrå kanin som är gul och alla de fält som en svarta hos en viltgrå kanin är istället gula.Här kan du läsa mer. https://kaningenetik.weebly.com/viltgul.html


Färgens största problem är sk. sotning. Med det menas att pälsstrånas toppar mörknar & mer eller mindre blir svarta. Kaninen ser då sotig ut. Detta är inte önskvärt utan en kanin med mycket "sot" bör inte fortsätta i aveln då sotning har en hög arvsbarhet och är svårt att avla bort.


Ett problem kan också vara att kaninen är för röd i färgen. Röda kaniner har också en större tendensatt bli rödare på magen som ska vara helt vit på en viltgul kanin. Tyska linjer är ofta rödare.


Fördelen med viltgula kaniner är dock att det sällan syns om kaninen är solblekt efter att ha varit ute och skuttat i solen vilket ger avdrag på utställning hos många andra färger. Det är jag mycket tacksam för då jag vill att mina kaniner ska kunna vara ute och röra sig mycket och må bra.


Att jag valde att avla på viltgula dvärgvädurar grundar sig främst i att jag tycker att det är en fantastiskt fin färg! Att det sen visade sig att samarbetet inom färgen skiljer sig från andra färger var bara en bonus. Jag har hittat otroligt fina vänner tack vare dessa guldkaniner. Jag är så tacksam för all hjälp och pepp vi ger varandra.


Gemenskapen är lika viktig som poäng och rosetter i mina ögon.

En hobby ska vara kul! ♥


På Facebook finns en grupp för oss som tycker om viltgula kaniner,

vare sig du är uppfödare eller bara äger en viltgul kanin.

Alla raser, pälstyp & teckningar är välkomna!

Kommer..