Fakta om Hantering och Aktivering av din kanin


Tam kanin?

Att köpa en tam kanin är såklart det man eftersträvar som blivande kaninköpare. Det man ska komma ihåg är att det ligger mycket jobb att få en kanin tam. Som uppfödare tycker jag man har skyldighet att socialisera sina kaninungar och bygga en grund för dig som köpare att bygga vidare på, och självklart avla på trevliga kaniner! Men sen ligger ansvaret hos dig som ägare.

Mina kaniner hanteras från dag 1 och ska vid leverans vara trygga med att bli burna, fångade och bli omskötta. Sen är det upp till dig som kaninägare att forma din lilla kanin efter att du hämtat den.


Hur gör man?

Första dagarna kan för en del kaniner vara rätt omtumlande. Den har lämnat mammas trygga sida, kanske slitits ifrån sina syskon, åkt bil för första gången och hamnat i en helt ny miljö. Självklart kan en del kaninungar bli skärrade av detta. Även om jag upplever att de flesta tar det rätt bra.

Ha lite tålamod med en sån kanin som är rädd, sitt hos den, läs en bok, låt den undersöka dig i sin takt. Lägg ut lite mat för att sen mata den ur handen. Mat är en bra väg till kaninens tillit vill jag lova.


När kaninen börjat känna sig lite mer hemmastadd så är det bara att bygga vidare, mata ur handen, hantera den mycket, bär omkring på den. Ju mer tid du ägnar, desto tamare kommer din kanin att bli.


Tips

Det är lättare att få en kanin tam på mindre yta när de är små än om de bor i ett stort hägn tex.


Trotsåldern

Vid könsmognad kan många kaniner gå in i en fas som vi uppfödare kallas för trotsåldern. Med hormoner åt alla håll och kanter kan en lugn och snäll kanin bli som förbytt. Hanar kan bli stressiga och skvätta urin och honor kan börja stöka i buren och morra åt än. Ha tålamod och fortsätt hanetra kaninen som vanligt. Det går över!

Man kan dock slippa detta genom att kastrera sin kanin, vilket gäller båda honor och hanar.Kastrering är bra ur hälsosynpunkt också då risken för livmodercancer försvinner tex.


Aktivering

När kaninen blivit några månader så kan man lära den gå i koppel. Det finns lite olika typer av selar man kan köpa. H-sele, Bog-sele och Bröst-sele är de vanligaste.

Med en sele ger du din kanin möjlighet att utforska världen med dig på ett säkert sätt. Ta en tur i skogen och knappra blåbärsris eller springa en runda på klipporna vid sjön.


Vill man kan man ju också börja med kaninhoppning. Det finns klubbar i de flesta städer där båda barn, ungdomar och vuxna samlas med sina kaniner och tränar/tävlar. En jätterolig sport!



(Bilder kommer)