UTFODRING AV KANINER


Mag-/Tarmsystemet hos en kanin

Kaniner har ett mycket känsligt och välutvecklat mag-/tarmsystem som lätt kan störas ut och leda till dödliga tillstånd som trumsjuka och diarréer. Det är viktigt att man som kaninägare är påläst om hur man på bästa sätt utfodrar sina kaniner för att slippa bekymmer.


Kaniner har en såkallad "falsk idissling" vilket innebär att födan de äter går igenom en speciell process i mag-/tarmsystemet för att optimera födoupptaget. Det beror på att kaniner är utvecklade att överleva på en mycket mager kost ute i det vilda.


Födan de äter transporteras till deras stora blindtarm. I blindtarmen sker en stor bakterietillväxt, och dessa bakterier hjälper sedan kaninen att utvinna svårtillgängliga ämnen och vitaminer. Massan (koprofager) som bildas i blindtarmen bajsar kaninen sedan ut, ofta nattetid, och äter sen det direkt från analöppningen. Ibland kan man se överblivet "nattbajs" i form av små kladdiga kulor som sitter ihop likt druvklasar. Dessa misstas ofta för lös avföring men är helt ofarliga men bör inte synas i buren.


När kaninen sen äter upp dessa koprofager kan den ta upp de ämnen som frigjorts i födan under jäsningsprocessen tackvare bakterierna och resterna blir till de hårda och torra bajspluttar som kaninen bajsar ut i buren. De är i princip helt tömda på näring.


Kaninens bajs brukar och bör vara stora, torra och ljusbruna fiberrika kulor. Om de är små, hårda och mycket svarta tyder det ofta på att kaninen äter för lite fibrer och då bör kaninen få mindre pellets och mer hö t.ex. Lös avföring (ej koprofagerna) är ett riktigt varningstecken på att magen är i obalans och ALL MAT förutom hö och vatten bör tas bort så magen får återhämta sig.


OBS! När man introducerar ett nytt foder till kaninen ska man ta det varligt och öka upp

successivt under någon vecka för att magen ska hinna anpassa sig. OBS!Vad ska en kanin äta?

En kanin ska äta mycket fibrer, lite fett och lagom med protein. För lite fibrer och för mycket protein/fett ger obalans i magen vilket leder till fetma, sjukdomar och i värsta fall döden.

Kaniner ska INTE äta chips, godis, choklad osv.


Det absolut viktigaste i kaninens kost är ett bra hö. Minst 80 % av kaninens dagliga födointag ska bestå av hö. Billigast och bäst är det att köpa hö av en bonde. Höet ska lukta friskt av torkat gräs och inta damma. Kaniner brukar föredra lite grövre hö än sprött ängshö. Man bör undvika hö med alltför mycket klöver i men de brukar gilla inslag av olika örter.


På sommaren går det utmärkt att ge kaninen färskt gräs, maskrosblad osv.

Kom bara ihåg att vänja kaninens mage försiktigt på våren.Kraftfoder i form av pellets

Många väljer att ge sin kanin ett kraftfoder i form av pellets då det är ett enkelt sätt att få i kaninen det de behöver näringsmässigt utöver hö. Det finns en ras olika märken och sorter att köpa i butik. Det viktigaste att tänka på är att köpa ett bra pellets, och INTE frö-/godisblandningar! Kaniner bör inte äta frön och torkade frukter/grönsaker eftersom det innehåller alldels för lite fibrer och för mycket socker. Man ska inte heller ge för mycket pellets. En dvärgkanin brukar klara sig på max 0,5dl (beroende på pelletssort)Salt/mineralsten?

Kaniner behöver i regel inte salt/mineralsten om de äter pellets och ett bra hö. För mycket salt kan göra kaninen sjuk.


 

Frukt/Grönsaker till kaninen?

Man kan ge kaninen båda grönsaker och frukt MEN det ska ske mycket försiktigt, i små mängder och du bör läsa på noga om kaniner tål det eller inte. Många grönsaker är gasbildande för kanin och kan göra kaninen mycket sjuk. Likaså kan kaninen få diarré om man är oförsiktig vilket för en kanin är livshotande.


 

Grenar att gnaga på för tändernas skull

Kaniner ska ha möjlighet att äta sådant som slipar ned deras ständigt växande tänder. Grenar och kvistar är därför utmärkt att ge till sin kanin. Dessutom är det miljöberikande för kaninen att få färska grenar att pyssla med samt att barken bidrar med fibrer.

Du kan ta granar av t.ex. äppelträd, sälg eller lönn. Läs alltid på innan du ger kaninen en ny trädssort så den inte är giftig!Utfodrar du din kanin med omtanke så är chansen att den lever längre stor. :)

För mer bra fakta rekommenderar jag att läsa på hemsidan www.kaninmagazinet.se