OM UPPFÖDNINGEN

Jag som driver uppfödningen heter Emma och är 34 år gammal.

Jag är utbildad djursjukvårdare på gymnasienivå och har sen studenten

jobbat heltid med lantbruksdjur och har stor allmän djurvana. Djur är mitt

stora intresse här i livet och just kaninerna har funnits där i över 20års tid.

Jag bor på en gård  tillsammans med min man och våra två barn precis

vid foten av Hallandsåsen i södraste Halland.

På gårdens finns förutom kaninerna även ett gäng grisar, två hästar

och två keliga katter.


Uppfödningen av dvärgvädurar startades upp 2012 och då var fokus endast på färgen viltgul som jag tävlar med i utställning. Senare kom även vitörade dvärgväurar in i gården, en underbar teckning som i dagsläget inte är godkänd för utställning. Jag och några andra uppfödare håller på med ett avelsprojekt med dessa för att i framtiden kanske få de upptagna i Nordiska Kaninstandarden och därmed få möjlighet att ställa ut även dessa.


Mitt största mål med uppfödningen är att få fram rastypiska, trevliga och sunda dvärgvädurar som ska passa till avel, utställning och självklart vara trevliga som sällskapskaniner.

Avelsdjuren hos mig är därmed noga utvalda för att föra rasen & färgerna vidare i aveln och kaniner med oönskat beteende eller defekter plockas omedelbart bort från aveln.


Jag är som uppfödare medlem i Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund och har uppfödarnummer S73, Registrerad Kaningård 173 och tillhör Helsingborgs Kaninavelsförening. Jag har dessutom med godkänt resultat genomgått Jordbruksverkets grundkurs i villkor för hållande, uppfödning och försäljning av kaniner och uppfödningen drivs idag som ett företag och är momsregistrerat.


Kullarna är noga planerade med målet att spara en eller flera ungar för framtida avel hos mig eller andra uppfödare.

Det är förklaringen till att alla ungar i kullarna inte är till salu, och att man inte kan tinga vem som helst av dem. Ungar som jag anser inte kommer ha något avelsvärde säljs endast med härstamningsbevis. Detta är också en av anledningarna att ungarna inte tingas ut innan 4-5veckors ålder. Jag behöver tid på mig att utvärdera vem a ungarna som jag vill satsa på i aveln.


OBS! Bara för att en unge inte passar i avel betyder det inte att det är något fysiskt fel på kaninen utan den kan ha tex skönhetsfel som ojämn kroppstyp, färg eller öronställning. Det är inget som gör kaninen till en sämre eller osundare kelkanin på något sätt utan passar helt enkelt inte för utställningsavel.


De flesta av mina kaniner bor i sk. fackburar. Måtten är väl tilltagna från de tillåtna mått som finns skrivna i djurskyddslagen. I burarna har kaninerna ordentligt med spån och halm att sitta på och buren berikas på olika sätt för att ge en stimulerande miljö att bo i. I största möjliga mån bor de minst två och två. När det inte är avelsäsong bor mina honor tillsammans i stora boxar där de får vila upp sig efter kullar. Samtliga kaniner har såklart alltid tillgång till vatten, hö & grenar att gnaga på och får varje kväll ges pellets av högsta kvalité för att täcka upp deras näringsbehov. Under säsong ges givetvis färskt gräs till kaninerna när de inte är ute och betar.


Ute på gräsmattan finns en mängd varierande hagar där kaninerna får komma ut och springa så ofta som vädret tillåter. Som inbiten djurälskare är det viktigt för mig att låta kaninerna få utlopp för sina naturliga beteenden och inte sitta instängd i en bur hela livet. Något jag gärna ser att mina kaninköpare också värdesätter. En glad kanin håller sig i regel friskare och blir äldre.


Har du som köpare fler frågor om min uppfödning går det jättebra att skicka frågor. Det gäller givetvis råd och hjälp inför ett kommande kaninköp. Jag hjälper er gärna att räta ut eventuella frågetecken om foder, bur osv.