Fakta om vår Tamkanin
(Oryctolagus cuniculus var. domestica)


Intro

Alla våra tamkaniner härstammar från vildkaninen, Oryctolagus Cuniculius som kommer från Medelhavsländerna.

Från början födde man upp kaniner för deras kött och skinn, men idag hålls de även som älskade familjemedlemmar och tävlingsdjur inom utställning och kaninhoppning. Dagens tamkanin blir i genomsnitt 6-7år gammal men med rätt gener och livsförhållanden kan den leva så länge som till 12-14års ålder.


Raser

Det finns idag många olika raser, färger och pälstyper på kaniner. Allt från den stora franska väduren med sina slokande öron, till den lilla energiska hermelinen med sina små, små öron. Vikten varierar från de olika raserna från ca 0,5kg till 9-10kg. De olika raserna delas in i Jätteraser, Stora raser, Medelstora raser, Små raser och Dvärgraser.


Reproduktion

Kaninhonan går dräktig 28-33dygn och föder då sina ungar i ett bo hon gör bygger av halm, hö och spån och sedan klär med päls som hon rycker av från sin mage. Ungarna föds helt nakna men redan efter några dagar kan man se päls växa ut. De är blinda när de föds och öppnar ögonen runt 10 dagar.

Kullstorlek varierar beroende på ras. Dvärgkaniner får i regel  4-6ungar medan jätteraserna får 10-14 ungar.

Kaninhonan ser till ungarna 1-2gånger per dygn då hon diar dem. Övrig tid låter hon boet vara. Vissa honor vaktar sina ungar noga och kan vara riktigt sura den första veckan. Låt honan vara om så är fallet. Det går över.


Avvänjning

Ungarna diar honan tills de är ca 6 veckor gamla, efter det brukar man avvänja ungarna från honan. Och vid 9-10veckor brukar det vara lagom att sära på honor och hanar i kullen. Det är inte rekommenderat att sälja ungar innan 8 veckors ålder.

Könsmognad

En kanin blir könsmogen runt 4månaders ålder. De större raserna mognar oftast senare, vid 5-6månaders ålder.

De kan då uppvisa tonårsbeteende och bli lite spattiga och svajjiga i humöret. Det brukar lägga sig efter ett par månader om man hanterar kaninen varje dag.

Honor kan vid brunst gräva och kissa i buren. Det sker med 15-16 dagars intervall. Vill man slippa det bör man kastrera sin kaninhona. Honor och framför allt hanar kan dessutom markera revir när de är könsmogna genom att skvätta kiss som luktar starkt. Det enda sättet att bli av med det är att kastrera kaninen.


Nattaktiva

Kaniner är natt/skymningsdjur och är alltså som mest aktiva under de mörkare timmarna på dygnet. De är  kolonidjur och lever tillsammans i familjegrupper men har strikta revir med separata bohålor.

Det råder delade meningar om att ha kaniner tillsammans bland kaninägare/uppfödare men enligt lag bör(ska) man ha minst två kaniner tillsammans. Om inte annat två kaniner i varsin bur så de kan se varandra för att få sällskap.

Läs mer under Kaniner tillsammans.